伊莉討論區

標題: 松本零士 《千年女王》及《銀河鐵道999》美麗女角駕到 [打印本頁]

作者: rousseau73    時間: 2015-10-25 12:30 AM     標題: 松本零士 《千年女王》及《銀河鐵道999》美麗女角駕到

今次係松本喺將軍澳東港城舉行嘅「松本零士聖誕幻想時空」展覽,嚟緊星期四(29日),原作者松本親自嚟香港出席開幕禮,到時現場會有兩個1:1嘅雪野彌生同美達露公仔,又會有3D實景同松本手稿以及珍藏等等。最搞嘢嘅係,日本經典漫畫《小甜甜》嘅殿堂級漫畫家五十嵐優美子,特別為松本今次展覽造勢,重新繪畫《千年女王》雪野彌生及《銀河鐵道999》女主角美達露,見到佢哋嗰對「甜甜」大眼睛,好有「甜甜style」。
除咗五十嵐之外,日模松岡李那重為今次展覽擔任形象設計,用千年女王同美露達做藍本,設計出婚紗、印第安、埃及、Lady Gaga等10個唔同造型。日前松岡為展覽做最後準備,例如幫公仔模型梳頭、黐眼捷毛同著衫等等,而佢甚至戴埋長假髮扮埋千年女王一份添!松岡雖然係80後,但佢話自己都有睇過《銀河鐵道999》呢套動畫,今次可以做形象設計,佢覺得好開心好榮幸。問到在設計上遇到甚麼困難?松岡話:「呢個係人形公仔,唔係真人,所以有難度。」

心得:千年女王是兒時夢中偶像,今天回想仍是美好的童年。

[attach]111382505[/attach][attach]111382506[/attach][attach]111382509[/attach][attach]111382511[/attach][attach]111382512[/attach][attach]111382513[/attach][attach]111382507[/attach][attach]111382508[/attach]

作者: a5720104    時間: 2015-10-25 03:22 AM

雖然沒看過千年女王
不過銀河鐵道999真的好令人懷念
唉...從第一次看到動畫
不知不覺間已經過了這麼久了
真的是老了啊
作者: s198621757    時間: 2015-10-25 12:35 PM

最後一張圖 是怎麼一回事   放開那女孩有種衝著我來
作者: zogol    時間: 2015-10-25 04:13 PM

跟真人蠻像的,可是還是真人比較好看。
作者: 灌腸IBM    時間: 2015-10-25 04:59 PM

作者: oscar13    時間: 2015-10-25 05:15 PM

雖然我沒看過這些東西啦
但只要打扮很美還是會吸引人關注的
作者: a22058126    時間: 2015-10-25 10:40 PM

身材真是好啊又長的漂亮啊
作者: BC0951049    時間: 2015-10-26 12:53 AM

我覺得她看起來很像是台灣人
作者: chi58999    時間: 2015-10-26 02:51 PM

作者: zwxyzxxx0256    時間: 2015-11-2 01:28 AM

真的有點像但是投法沒辦法像動畫一樣飄逸

歡迎光臨 伊莉討論區 (http://www86.eyny.com/) Powered by Discuz!